Vasaloppet

Vasaloppet er det eldste og største langløp på ski, og går av stabelen hvert år i Dalarna i Sverige. Første gangen rennet ble arrangert var i 1922. Siden 1948 har rennet blitt holdt første søndag i mars (bortsett fra 2015). Vasaloppet er oppkalt etter Gustav Vasa, som var konge i Sverige på 1500-tallet. Som adelsmann hadde han tidligere måttet flykte fra kong Christian II, og Vasaloppet ble i utgangspunktet arrangert til minne om Vasa og hans flukt.

Det klassiske Vasaloppet har en total lengde på 90 kilometer, men i dag finnes 12 forskjellige løp du kan velge mellom. Deltakere helt nede i fireårsalderen deltar, ettersom Vasaloppet er kjent som en god skiopplevelse for hele familien. Akkurat som med Birken deltar både profesjonelle og amatører, og det handler ikke for alle om å være best. De mest konkurranseinnstilte ønsker riktignok å vinne løpet, da det å vinne er en meget stor ære.

Stor oppmerksomhet utenlands

Vasaloppet har gjennom tidene hatt flere nordmenn på førsteplass, både i herre- og kvinneklassen. Her kan vi nevne navn som Ole Ellefsæter, Anders Aukland, Jørgen Aukland, Petter Eliassen, John Kristian Dahl, Andreas Nygaard, Tore Bjørseth Berdal, Vibeke Skofterud og Laila Kveli. Vasaloppet nyter i det hele tatt stor internasjonal deltakelse. Representanter fra ulike land er med hvert eneste år, og gir de lokale skiløperne hard konkurranse. Likevel har svenske utøvere vært dominerende i rennet.

Det har i lange tider vært vanlig å servere blåbærsuppe ved alle kontrollpunkter bortsett fra Smågan. Du kan også regne med å få servert sporsdrikk og vasaloppsboller. Ved enkelte punkter bys det dessuten på kaffe. Det er vanlig at løpet starter så tidlig som klokken 08.00. Alle kontrollpunktene må passeres innen ulike oppsatte klokkeslett for at utøvere fortsatt skal regnes som en del av konkurransen. Under ekstreme værforhold, noe som ikke utelukkes i området, kan tidene endres.