Birkebeinerrennet

Dette rennet er det første mange av oss tenker på når det kommer til skirenn. Birkebeinerrennet er det mest tradisjonsrike turrennet i Norge, og går av stabelen hvert år. Rennet er 54 kilometer langt. Det starter på Rena, er innom Raudfjellet, Sjusjøen og ender til slutt på Birkebeineren Skistadion i Lillehammer. Rennet består for det meste av slakke stigninger, som til sammen utgjør om lag 1 000 meter. Utøvere bærer sekker på minst 3,5 kg løypa igjennom.

Birkebeinerrennet så dagens lys først i 1932, og er oppkalt etter de historiske birkebeinerne Skjervald Skrukka og Torstein Skevla, som i 1206 gikk en lengre skitur sammen med daværende konge Håkon Håkonsson. Det er stor oppstandelse i forkant av «Birken» hvert eneste år, og det dukker opp skielskende mennesker fra fjern og nær (inkludert utlandet) for å delta i rennet. Omgivelsene er svært idylliske – det snødekte landskapet byr på en nokså spektakulær utsikt, noe alle som har deltatt kan skrive under på.

Et renn for alle

Rennet går i klassisk stil, og både kvinner og menn er delt inn i ulike aldersgrupper. Det finnes for eksempel klasser for de mellom 16 og 19, samt for de over 85. I tillegg finnes en egen eliteklasse. Rekordinnehavere per dags dato (før rennet i 2020) er Petter Eliassen og ingen ringere enn Therese Johaug. Å ta medaljer er forholdsvis vanskelig, men det hindrer ikke amatører så vel om profesjonelle i å delta på Birken.

Vurderer du selv å delta ved neste renn, lønner det seg å være godt forberedt på den lange distansen, selv om det ikke er mange bratte oppoverbakker. God teknikk og kondisjon er det viktigste, dernest følger styrke, gode og preparerte ski og det rette konkurranseinstinktet. Kanskje er det ikke viktig for deg å komme først i mål, men kommer du sist vitner det om dårlige forberedelser.